Ull

(naturfiber – animalsk/fra dyr)sheep
Ull får vi både fra sau og andre dyr. Hårene fra alpakka, lama, kamel, kasjmirgeit, angorageit (mohair) angorakanin, vikunja, yak og guanako går under betegnelsen ull eller edelhår. Kvaliteten på ullen henger sammen med klima og fór, foruten rase.

Egenskaper:

Ull er ikke spesielt slitesterk, den er elastisk og bortimot krøllfri og svært føyelig. Ull tar opp mye fuktighet uten at den føles våt, og siden fiberen er kruset eller krøllet virker den varmeisolerende. Ull kan nuppe.

Vedlikehold:

Ull skal helst ikke vaskes så ofte. Ull har den egenskap at lukt forsvinner når den henges ut i frisk, ren luft. Ull bør vaskes med alkaliefritt vaskemiddel som Milo, Woolite, olivensåpe el. Husk alltid å bruke et mildt vaskemiddel.
Sterke vaskemidler kan inneholde blekningsstoffer som tar fargen. Ull vaskes på kaldt ullprogram eller håndvaskes. Ved håndvask skal vannet kjennes lunkent mot huden. Mange bruker altfor høy temperatur ved ullvask. Det er også viktig at du skyller plagget i samme temperatur som når du vasker. Årsaken til at ull krymper er høy temperatur på vaskevannet, sterk sentrifugering og bruk av tørketrommel. Vær forsiktig når du sentrifugerer ullvask. Sentrifuger noen ganske få omdreininger. Tørketrommel må ikke brukes hvis det ikke er spesielt angitt i vedlikeholdsmerkingen.

Silke

silke
(naturfiber – animalsk/fra dyr)
Silke fremstilles av kokongtrådene fra silke- og andre spinnere/sommerfugler.

Egenskaper:

Fiberen har en flott glans, er svært lett og smidig. Silke er svært ømfintlig overfor svette, lys og høye temperaturer. Silke har gode isolasjonsegenskaper og silkeplagg virker derfor varme om vinteren og kjølige om sommeren.

Vedlikehold:

Silke må ikke vris i vask. Spesiell alkaliefri såpe, f.eks. Milo, Woolite eller olivensåpe, må brukes. Tørr varme ved stryking må unngås og ved dampstryking må en også være varsom med vanndråper. Stryk silkeplagget når det er fuktig. Dette fordi det er fort gjort å få skjolder om du dynker.
Stryk på vrangen så unngår du merker etter strykejernet. Silke må behandles skånsomt. I de fleste tilfeller vil silkeplagg ha renseanvisning. Dette fordi det kan være vanskelig å stryke opp plagget igjen. Hvis silkeplagget kan vaskes, må du bruke kjølig temperatur på vaskevannet. Husk også å bruke milde vaskemidler. Høy temperatur og sterk såpe ødelegger silken. Plagget mister noe av glansen og føles “sprø”.

Bomull

bomull
(naturfiber – vegitabilsk/fra planter)
Bomull fremstilles av frøhårene på bomullsplanten. Kvaliteten på bomull avgjøres av av fiberlengden – jo lengre fiber, desto bedre kvalitet – samt hvor ren den er, glans smidighet og mykhet.

Egenskaper:

Fibreren er ikke elastisk og plagg vil krølle og kan krympe hvis de ikke er behandlet mot dette. Bomull har en god evne til å ta opp fuktighet og føles derfor behagelig mot kroppen ved normal bruk. Ren bomull i kroppsnært sportstøy frarådes, da fiberen vil lukke seg etter å ha opptatt 40 % fuktighet, og kroppssvette vil ikke kunne fordampe. Bomull er svært slitesterk selv i våt tilstand. Bomull kan loe og tar lett fyr.

Vedlikehold:

Ubehandlet bomull kan vaskes på 95 grader C, kroppsnære plagg må vaskes ved minst 60 grader C for å bli rene. På grunn av etterbehandlinger, tekstilfarger og – trykk, er det mange bomullsplagg som ikke tåler mer enn 30-40 graders vask.

Lin

lin
(naturfiber – vegitabilsk/fra planter)
Lin er bastfiber som fremstilles av stengelen på linplanten.

Egenskaper:

Lin er mer slitesterk enn bomull både i tørr og våt tilstand. Fiberen er glatt, smuss fester seg ikke så lett og lin gjelder derfor som bakteriehemmende. Lin loer ikke og er foretrukket til bl.a. glasshåndklær. Lin er uelastisk og vil derfor krølle og krympe hvis det ikke er behandlet mot det. Linfibrene er svært stive og vil etter hvert få permanente brekk.
Lin blir fort skitten og skal behandles varsomt under vask og etterbehandling. Lin opptar en del fuktighet og avgir den raskt igjen. Luft blir bare i liten grad tatt opp i fiberen, og dette er noe av grunnen til at linplagg føles kjølig i varmt vær. Lin brenner som papir.

Vedlikehold:

Alle typer vaskemidler kan brukes, men lin bør ikke gnikkes eller vris i vask. Lin kan strykes og vaskes på høye temeraturer, 60 grader C, hvis annet ikke er angitt. Er vaskevannet kalkholdig kan fibren bli sprø over tid. Lin skal ikke strykes i helt tørr tilstand.
Lin med sterke farger må vaskes for seg.

Ramie

ramie
(naturfiber – vegitabilsk/fra planter)
Ramie fremstilles av stengelen på ramieplanten, som også blir kalt kinagress.

Egenskaper:

Ramie er en svært sterk fiber, overflaten er svært glatt og minner mye om lin. Ramie har svært mange av linens egenskaper, men blir sjelden brukt uten innblanding av andre fibre i klesplagg. Ramie er lett anntennelig og brenner som papir.

Vedlikehold:

Fiberen bør ikke vaskes i mer enn 40 grader C, men kan strykes på høy temperatur.

Viskose

01_12128.tif
(cellulosefiber)

Egenskaper:

Viskosefiberen ligner på bomull, men har mer glans, krøller mindre, er mykere og mer føyelig. Fiberen tar opp mye fuktighet, men blir mye svakere i våt tilstand og må derfor behandles forsiktig i vask. Viskose taper opptil 40 % i styrke når plagget blir vått og egner seg derfor dårlig for plagg som krever hyppig og hard vask. Viskose brenner normalt lett.

Vedlikehold:

Normalt kan viskose vaskes ved 40 grader C på skånsomt program. Sjekk alltid vaskeanvisning. Viskose har en tendens til å trekke seg sammen ved vask og strekke seg ut igjen når du stryker plagget.
Du får best resultat ved å stryke når plagget er fuktig. Stryk på vrangen så unngår du merker etter strykejernet. Viskose strykes ved maks 140 grader C.

Cupro

(cellulosefiber)

Egenskaper:

Cupro er den fineste og sterkeste av de klassiske cellulosefibrene. Den ligner svært mye på silke og kan spinnes enda finere enn silketråder. Chiffon produseres ofte av cupro. Fiberen har en flott glans og krøller lite. Cupro-fiberen er kruset som merinoull og har derfor varmeisolerende egenskaper. Cupro brenner lett.

Vedlikehold:

Cupro kan vaskes på inntil 40 grader C med fint vaskemiddel, men må behandles med stor forsiktighet i våt tilstand, den skal ikke gnis eller gnikkes på. Mellomvarmt strykejern kan benyttes, men plagget bør ikke være helt tørt når det strykes.

Lyocell

(cellulosefiber)

Egenskaper:

Lyocell krymper og krøller lite, er lett, har en silkeaktig glans, opptar fuktighet, er slitesterk i tørr og våt tilstand. Lyocell brenner lett.

Vedlikehold:

Vanligvis 40 grader C og strykejern 110 – 170 grader C.

Acetat

(cellulosefiber)
Grunnlaget er en kjemisk reaksjon mellom cellulose, som er behandlet med løsemiddelet aceton, og eddiksyre. Fiberen har en silkeaktig glans og den blir derfor ofte brukt som erstatning for silke i jacquarder og i blandinger med viskose i brennmønstre.

Egenskaper:

Fiberen er lettere enn silke og krøller knapt i tørr tilstand fordi den er elastisk. Acetat er lett anntennelig, brenner med flamme og smelter. Acetat slipper de ultrafiolette strålene igjennom.

Vedlikehold:

Acetat smelter og blir ødelagt ved temperaturer over 170 grader C og må derfor strykes på laveste temperatur, helst fuktig. Acetat tåler godt å bli vasket, men maksimalt 40 grader C, ellers blir den ødelagt.

Kilde: / Tekstilhåndboka / Tekstilforum